- 3 plastry żółtego sera Maasdamer Hochland,
- łosoś ok. 200-300 g,
- sól, pieprz,
- 1/2 pomarańczy,
- odrobina masła,
- odrobina miodu,
- żurawina domowa.
- 1 brokuł + odrobina masła.
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 pomarańczy (sok),
- 1 łyżeczka miodu gryczanego,
- czerwona papryka ostra (opcjonalnie).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Łososia kroimy na 3 paski szerokości ok. 3 cm., bez skóry. Zanurzamy w marynacie, po ok. 1 godzinie, Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Kładziemy na każdy kawałek łososia plasterek złożony na pół sera. 1/2 pomarańczy kroimy na połówki plasterków. Kładziemy na ser, polewamy odrobiną miodu. Posypujemy świeżą żurawiną, Zapiekamy w piekarniku ok. 15 min w 180 stopni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z odrobiną masła blendujemy na pure. Na brokułowe pure wykładamy łososia, podajemy z domową żurawiną.
Post powstał we współpracy z marką Hochland.
#hochland #hochlandpl #tojestpyszne #seryżółte #polskiemleko #hochlandtojestpyszne @hochland_pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari