poniedziałek, 21 grudnia 2020

Świąteczny łosoś w pomarańczach, z serem żółty na pierzynce z pure z brokuła

Świąteczny łosoś w pomarańczach, z serem żółtym Maasdamer Hochland na pierzynce z pure z brokuła czyż nie brzmi pysznie i zdrowo ? :)


Składniki:
- 3 plastry żółtego sera Maasdamer Hochland,
- łosoś ok. 200-300 g,
- sól, pieprz,
- 1/2 pomarańczy,
- odrobina masła, 
- odrobina miodu,
- żurawina domowa. 
- 1 brokuł + odrobina masła.

Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 pomarańczy (sok),
- 1 łyżeczka miodu gryczanego,
- czerwona papryka ostra (opcjonalnie).

Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Łososia kroimy na 3 paski szerokości ok. 3 cm., bez skóry. Zanurzamy w marynacie, po ok. 1 godzinie, Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Kładziemy  na każdy kawałek łososia plasterek złożony na pół sera.  1/2 pomarańczy kroimy na połówki plasterków. Kładziemy na ser, polewamy odrobiną miodu. Posypujemy świeżą żurawiną, Zapiekamy w piekarniku ok. 15 min w 180 stopni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z odrobiną masła blendujemy na pure. Na brokułowe pure wykładamy łososia, podajemy z domową żurawiną.


Post powstał we współpracy z marką Hochland.
#hochland #hochlandpl #tojestpyszne #seryżółte #polskiemleko #hochlandtojestpyszne @hochland_pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari