poniedziałek, 22 marca 2021

Jogurtowa babka cytrynowo-szpinakowo-pistacjowa

Pyszna babka o pięknych kolorach, myślę że zrobi furorę na stole Wielkanocnym :)




Składniki:
Ciasto:
- 150g jogurtu,
- 3 jajka
- 140g cukru drobnoziarnistego,
- 4 łyżeczki domowego lemon curd (przepis tutaj) lub aromat cytrynowy/sok z cytryny/skórka z cytryny,
- 3 łyżeczki kremu pistacjowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- garść pistacji (najlepiej niesolone, bez skórki ale dałam solone).

Lukier:
- 150g cukru pudru
- ok. 3 łyżki wody/soku z cytryny,
- 1 łyżeczka marmolady różanej,
- ew. odrobina różowego barwnika/proszku liofilizowanych malin/jagód itp.

Wykonanie:
Składniki powinny mieć temp pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy lemon curd i krem pistacjowy. Olej blendujemy ze szpinakiem. Dalej miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt, mieszamy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temp. 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągamy na blat i pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Lukier:
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością soku z cytryny/wodą. Dodajemy marmoladę różaną, która delikatnie zabarwi nam lukier. Jeżeli chcemy bardziej intensywny kolor możemy dodać różowy barwnik spożywczy lub liofilizowane sproszkowane owoce malin/jagód czy buraka.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari