Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- 2 garście szpinaku świeżego baby,
- barwnik spożywczy różowy,
- 1 łyżka kakao,
- odrobina masła i bułki tartej do blaszki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem, na koniec dodajemy olej, ponownie mieszamy. Ciasto rozkładamy do 3 miseczek. W pierwszej ciasto mieszamy z barwnikiem różowym, drugie z 1 łyżką kakao, 3 ze szpinakiem (blendujemy wszystko). Małą formę "keksówkę" smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy łyżka po łyżce 3 kolory ciasta, robimy kleksy naprzemiennie z kolorami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180stopni (góra - dół) tak ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Babka jest mega efektowna.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
kolorowe ciasta to dobry patent na urodziny czy przyjęcia dla dzieci :D nie są trudne do wykonania, a dzięki barwnikom wyglądają bardzo efektownie :) dobrze się sprawdzają też kolorowe polewy i posypki :)
OdpowiedzUsuńto prawda, ale kolorowe jedzenie też smakuje lepiej :)
Usuń