Sernik tradycyjny czy nowoczesny?
Sernik znany jest w Polsce jako król wszystkich ciast. Jest pieczony od zawsze. Twierdzi się, że ciasto te znane było już w Starożytności, a w Polsce pojawiło się za sprawą Jana III Sobieskiego, który sprowadził przepis z Bitwy pod Wiedniem, stąd określenie sernik wiedeński. Długo jednak nie trzeba było czekać na odmianę polską – krakowiacy tak rozsmakowali się w serniku, że postanowili przyozdobić wierzch charakterystyczną kratą z
polewy i tak powstał sernik krakowski.
Jak wyglądał sernik za czasów Jana II Sobieskiego? Ciasto składało się ze zmielonego białego sera twarogowego i dużej ilości bakalii. Razem zapieczony tworzył cudowny przysmak pełen białka. Ciekawe, że pierwszy sernik w Polsce pojawił się w formie z rodzynkami, które obecnie tworzą podziały wśród smakoszy tego ciasta.
Tradycyjne serniki zatem to te na bazie białego sera twarogowego z dodatkiem rodzynek czy z polewą. Dodatki te nie wpływają znacząco na smak, są swoistą kropką nad i dla smaku białego twarogu.
Biały ser twarogowy sam w sobie ma aksamitny smak, jednak świetnie też współgra z różnymi innym smakami. Świetnie obrazuje to fakt, że twaróg można podać na słodko i na wytrwanie. Słodkie podanie białego sera twarogowego może przyjąć przeróżne smaki, za sprawą różnych dodatków.
Od XVII wieku upłynęło bardzo dużo czasu, dlatego obecnie znawcy sernika doliczyli się blisko 1000 przepisów na sernik. Wśród nich znajdą się przepisy na serniki nowoczesne.
Co zatem klasyfikuje przepis jako nowoczesny?
Sposobów pieczenia czy podania serników jest wiele. Tak naprawdę w możemy użyć przeróżnych składników, by uatrakcyjnić smak sernika. Dodatki typu kwaśne owoce, bita
śmietana, orzechy, czekolada, miód, galaretka – wszystko, co znane jest z innych przepisów
cukierniczych można śmiało wykorzystać jako dodatek do sernika i wtedy nasze ciasto nabierze nowego smaku i wymiaru. Ważne, by zachować podstawę tego przepisu, czyli biały ser twarogowy. Bez tego trudno mówić o serniku, prawda?
Jeżeli jesteście ciekawi przepisów na serniki tradycyjne, ale też te nowoczesne, koniecznie odwiedźcie nasz fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę. Sprawdźcie również naszą stronę internetową www.alesernik.pl, gdzie trwa konkurs na najlepszy przepis na sernik. Restauratorzy z pięciu miast mogą zgłaszać swoje unikalne przepisy, a internauci podejmą decyzję, który przepis otrzyma miano mistrzowskiego. Na restauratorów czekają atrakcyjne nagrody, a dla internautów możliwość wzięcia udziału w evencie finałowym, podczas którego będą obserwować starcie najlepszych cukierników. Zaproszeni internauci przyznają nagrodę publiczności. Zachęcamy do pieczenia i udziału w konkursie!
Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
Przepis na zielony sernik miodowy (z pierwszego zdjęcia):
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła (zimnego),
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- ok. 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
- 1 kg sera twarogowego zmielonego,
- ok. 4 łyżki miodu cytrynowego i 3 łyżki miodu ze spiruliną niebieskiego,
- żelatyna 4 łyżeczki + 1/3 szklanki gorącej wody,
- cukier drobnoziarnisty (do smaku),
- sok z 1 limonki.
Dodatkowo:
- Suszone płatki kwiatów - róża, piwonie,
- liofilizowane maliny,
- plasterki limonki,
- niesolone pistacje,
- listki mięty,
- mini beziki.
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto (może nam trochę zostać więc ja zamroziłam). Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 20min do zarumienienia. Wyjmujemy studzimy.
Masa serowa:
Ser mieszamy z cukrem i miodem (miód możemy troszkę podgrzać, aby łatwiej było mieszać lub rozrobić go w niewielkiej ilości ciepłej wody do uzyskania pięknego zielonego koloru). Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Niewielką ilość masy serowej dodajemy do żelatyny a następnie dodajemy całość żelatyny do sera. Mieszamy. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku cukrem.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, chłodzimy. Dekorujemy najlepiej przed podaniem. Maliny liofilizowane jak i beziki kruszymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari