Mój synek uwielbia takie kotleciki, są pyszne i mają piękny kolor.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1-2 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia,
- garść sera mozarella (tarty w kostkę),
- 1/3 szklanki twardego sera typu parmezan (tartego na drobne wiórki, do panierki).
Dip:
- 1 łyżka majonezu Kętrzyński czosnkowy,
- odrobina soli, cukru (do smaku),
- odrobina ketchupu,
- 1 łyżeczka kurkumy (przyprawa w proszku),
- 1 łyżeczka curry.
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie (do miękkości), odlewamy wodę, studzimy. Blendujemy na papkę. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, dodajemy tartego sera mozarella, ewentualnie przyprawiamy do smaku (sól, pieprz), mieszamy. Lepimy kotlety obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem sera tartego typu parmezan. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Dip:
Majonez mieszamy z przyprawą curry i kurkumą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem/ketchupem do smaku.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Te brokułowe kotlety brzmią przepysznie! To świetny sposób na wkomponowanie więcej warzyw w dietę, zwłaszcza dla dzieci. Ta kompozycja z serem musi być wyjątkowo smakowita. Dzięki za ten pomysł! 🥦
OdpowiedzUsuń