Pyszny lekki torcik na bazie ciasta piernikowego i delikatnego kremu z mascarpone i wiśniami.
Składniki:
- 1/2 ciasta piernik Kętrzyński (ok. 375g),- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
- dodatkowo do ozdoby wiśnie/świeże kwiaty,
krem wiśniowy:
- 500 g serka mascarpone,
- 1 galaretka wiśniowa + 1/2 szklanki wrzątku,
- 500 g wiśni + odrobina wody,
- 4 łyżki cukru (do smaku),
Biały ozdobny krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru drobnego do wypieków (do smaku),
- 250 g śmietany 36%.
Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy, pieczemy w 180stopni przez ok. 45 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy, odkrajamy ewentualnie górkę. Studzimy. Wiśnie drylujemy lub używamy mrożonych bez pestek, gotujemy z niewielką ilością wody, dodajemy 4 łyżki cukru (do smaku), tak aby puściły sok. Następnie blendujemy, dodajemy rozpuszczoną galaretkę wiśniową w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy. Mascarpone mieszamy z przestudzoną galaretką z wiśniami. Odstawiamy do tężenia. Tężejący krem wylewamy na przestudzony spód piernikowy. Wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Biały krem:
Mascarpone ubijamy na sztywno ze śmietaną i cukrem, przekładamy do rękawa cukierniczego, z ozdobną tylką.
Szybki przepis na piernik (tutaj)
Ciasto czekoladowe (tutaj)
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari