Masala czai to czarna mocna herbata indyjska o aromatycznym smaku przypraw korzennych z dodatkiem mleka. Zawsze dziwiłam się jak można pić herbatę z mlekiem, ale zapewniam Was że smakuje rewelacyjnie :) Zapach przypraw unosi się w całym mieszkaniu, super rozgrzewa, także polecam na pierwsze chłodne jesienne wieczory :)
Składniki:
- 3 ziarenka kardamonu,
- 1-2 plasterki świeżego imbiru lub ok.1/2 łyżeczki startego (w zależności jak ostry smak lubimy),
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka ziarenek pieprzu,
- ok. 5 goździków,
- ½ gwiazdki anyżu (opcjonalnie gdy lubimy),
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1 laska cynamonu,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- ok. 4 łyżeczki brązowego cukru/miodu/ksylitolu (do smaku),
- 2 czubate łyżki czarnej mocnej herbaty liściastej.
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy wodę. W pierwszej fazie zaparzamy przyprawy, aby wydostać z nich jak najwięcej aromatu. Wszystkie przyprawy z wyjątkiem herbaty i miodu (jeśli go używamy) umieszczamy w niewielkim garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie dopuszczając do wykipienia. Po tym czasie dodajemy herbatę i mleko. Mieszamy i gotujemy ponownie przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem/miodem. Wyłączamy ogień, zaparzamy jeszcze przez kilka minut, a następnie wszystko przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanek/imbryczka. UWAGA: Jeśli zamiast cukru używamy miodu, dodajemy go, gdy herbata trochę przestygnie, aby nie stracił swych właściwości.
już czuję ten zapach! Przyprawy korzenne są idealne na jesienne chłody. Kojarzą mi się także ze świętami Bożego Narodzenia. Nie piłam takiej herbaty, ale na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) Herbata jest pyszna :)
UsuńO nie mnie zapach herbaty i mleka już w myślach odstrasza.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
zapewniam nie czuć za bardzo że jest to herbata z mlekiem, bardziej napój mleczny z przyprawami korzennymi :)
Usuń